Fotografie voor Airbnb, door Airbnb?

Je huis opgeruimd, schoongemaakt, alle kamers gefotografeerd en leuke teksten verzonnen. Je huis staat op Airbnb. Laat die reserveringen maar komen! Een paar weken later kijk je teleurgesteld naar de reserveringen. Valt dat even tegen..

Een woonkamer van een appartement wat ik heb gefotografeerd voor de advertentie van een verhuurder.

Airbnb geeft aan dat verhuurders met professionele foto’s bijna 50% meer verdienen en tot wel 25% meer reserveringen binnen krijgen. Dat is toch wel erg interessant. Ja, Airbnb biedt zelf fotografen aan. Dus waarom heb ik het hier dan over? Omdat ik al vele ontevreden verhuurders heb gehoord over de manier waarop Airbnb fotografen ‘levert’.

De verhuurder wilde graag laten zien dat de Lidl aan de overkant van de straat is.

Wanneer je als verhuurder een Airbnb fotograaf inhuurt komt deze bij je langs en schiet foto’s in een zo kort mogelijke tijd. Er wordt geen tijd en aandacht geschonken aan het huis en de verhuurder omdat de fotograaf er een teleurstellende vergoeding voor krijgt. Eerlijk, zou jij voor een schrijntje je ziel en zaligheid ergens in leggen?


De foto’s die zijn genomen worden doorgestuurd naar India. Deze worden bewerkt door iemand die nog nooit in het huis is geweest. De kans dat de belichting en kleuren niet kloppen is vrij groot. Een paar dagen later ontvang je een kleine batch aan foto’s die geselecteerd zijn door Airbnb. Helaas, die mooie sfeerfoto van het gezellige balkon zit er niet bij…


Zoals Airbnb zelf zegt, professionele fotografie dat zichzelf terugbetaald. Maar dan is het wel fijn als er aandacht aan geschonken is en er geluisterd wordt naar de verhuurder. Dat er foto’s worden aangeleverd door iemand die daadwerkelijk in het huis is geweest en de sfeer heeft geproefd.

Een gevalletje van goedkoop is duurkoop, en een knoop in je maag..


Het appartement wat ik heb gefotografeerd voor Airbnb is trouwens hier te vinden. Mocht je een citytrip Rotterdam overwegen ;)

59 keer bekeken0 reacties